2009. szeptember 10., csütörtök

Velétei palotarom (Szentbékkála)

Meguntuk már a Balaton déli partját, ezért pár éve már az északi parton keresek célpontokat. De a Káli-medencét mindig csak körbelőttem. Most elkezdtük felfedezni a környéket. Amiből 1-2 morzsát megosztok veletek is.
Szentbékkálán ha felmegyünk a templomdombra, és elmegyünk a temető mellett (jobb kéz felől) nemsokára felbukkan a lombok közül a Velétei palotarom.

Én nem értek egyet azokkal a leírásokkal, ahol egyszintes épületnek írják le. Többszintes lakótorony lehetett, már csak az alsó szintek vannak meg.

Jól láthatók a pinceszint(földszint) feletti födém fagerendáinak a fészkei. A lakótornyoknál általában a legalsó szint alacsonyabb volt, itt volt a pince, fölötte a cselédek voltak, aztán így tovább. Ez az épület szerintem min. 3 szintes volt. Nem is beszélve arról, hogy évszázadok alatt akár több méteres feltöltődés is lehetett.
A kibontott kövek valószínű szokás szerint a falu környező házaiba épültek be. 
A borostyán által befutott falak romantikus hatást kölcsönöznek a romoknak. Az épület mellett pedig a fák takarásában van egy félig beomlott pince, az elég bizzar, oda nem mentem be.
Csak annak érdemes ide jönnie, akit érdekel.